2016-08-26

Έχω οστεοπορωτικά κατάγματα σπονδυλικής στήλης. Τί είναι αυτό;

Οστεοπορωτικά κατάγματα ονομάζουμε την καθίζηση των σπονδυλικών σωμάτων η οποία δημιουργείται με ελάχιστη ή και καθόλου βία (χωρίς δηλαδή να χτυπήσουμε) και να οφείλεται σε βαριά οστεοπόρωση. Έχουν σαν αποτέλεσμα τον πόνο και την κύφωση, το καμπούριασμα δηλαδή του ασθενούς. Τρόπος αντιμετώπισης είναι η χρήση νάρθηκα ή η κηροπλαστική με ανάταξη του σπονδύλου και έγχυση τσιμέντου.

2016-09-01

Με ποιον τρόπο χειρουργούμε τον αυχενα;.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Ο καλύτερος και πιο ανώδυνος είναι η χρήση αυχενικού κλωβού που τοποθετείται ανάμεσα στους σπονδύλους χωρίς τη χρήση πλακών και βιδών και χωρίς τις επιπλοκές της δυσφαγίας και δυσκαταποσίας μετά το χειρουργείο. Η προσπέλαση είναι πρόσθια από τον τράχηλο και όχι από πίσω. Όλα γίνονται με τη χρήση μικροσκοπίου υψηλής ανάλυσης και ευκρινείας

 

Πως εμφανίζεται συνήθως ο πόνος στον αυχένα ;

 

Κάθε στοιχείο στον αυχένα μπορεί να προκαλέσει πόνο. Συνήθης αιτία πόνου είναι η χρόνια καταπόνηση των μυών και συνδέσμων, από κακή στάση του σώματος.  Επίσης, η εκφύλιση (φθορά) του δίσκου και των αρθρώσεων, μπορεί να προκαλέσει πόνο. Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να εμφανιστεί αιφνίδια, μετά από μία απότομη κίνηση ή ένα τροχαίο ατύχημα, ή να εγκατασταθεί σιγά-σιγά και να παραμείνει για εβδομάδες ή μήνες.

 

Πότε πρέπει να επισκεφθώ γιατρό για έναν πόνο στον αυχένα ;

 

• όταν ο πόνος άρχισε αιφνίδια, μετά από ένα πέσιμο ή τροχαίο ατύχημα

 

• όταν ο πόνος αντανακλά στα χέρια, στα πόδια ή συνδυάζεται με μούδιασμα.

 

• όταν ο πόνος συνοδεύεται από αδυναμία στα άκρα ή δυσκολία στο περπάτημα

 

 

Τι είναι η αυχενική μυελοπάθεια;

Αυχενική μυελοπάθεια είναι το αποτέλεσμα της σπονδυλικής στένωσης στην περιοχή του αυχένα. Συνυπάρχει συνήθως όχι πάντα παθολογικό σήμα στο νωτιαίο μυελό στην μαγνητική τομογραφία. Προκαλεί σοβαρά συμπτώματα αδυναμίας, αμμωδιών, αστάθειας και στατικότητας τόσο στα άνω όσο και στα κάτω άκρα.

 

Κάθε άνθρωπος με κήλη μεσοσπονδυλιου δίσκου χρειάζεται χειρουργική επέμβαση ;

 

Όχι. Πολλοί άνθρωποι έχουν κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου στον αυχένα ή και στη μέση τους και παρακολουθούνται για χρόνια από τον ορθοπαιδικό ή το νευροχειρουργό τους. Οι ενδείξεις εγχείρησης για την κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι :

 

1.    όταν εμφανίζεται αδυναμία ή παράλυση στα άκρα.

2.    όταν ο πόνος στον αυχένα ή στη μέση  δεν αντιμετωπίζεται με τη συντηρητική θεραπεία και είναι αφόρητος. Εν ολίγοις όταν τα φάρμακα δεν επαρκούν, όταν και όταν υπάρχει νευρογενής πόνος με αντανάκλαση στο πόδι ή στο χέρι για πάνω από 2 μήνες.

2016-08-26

ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΟΣΦΥΪΚΗ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ

Η μοναδική χειρουργική επέμβαση δισκεκτομής στον κόσμο με διατήρηση των ανατομικών δομων.

Εάν ο έντονος πόνος και τα νευρολογικά συμπτώματα δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν συντηρητικά τότε η χειρουργική αποκατάσταση είναι αναγκαία. Σκοπός της δισκεκτομής είναι η αφαίρεση του δισκικού υλικού και η αποσυμπίεση ή  ολοκληρωτική απελευθέρωση του νεύρου.

Με την ενδοσκόπηση δε γίνεται πολύ μικρή τομή( 8 χιλιοστά) από πολύ πλαγια θέση χωρίς να είναι αναγκαίο το άνοιγμα του σπονδυλικού σωλήνα. Είναι, ως εκ τούτου μια εναλλακτική λύση διατήρησης της ανατομίας σε αντίθεση με τη  συμβατική "ανοικτή" χειρουργική επέμβαση. Καθώς δεν υπάρχει σχεδόν καμία καταστροφή των ιστών, ο κίνδυνος δημιουργίας ουλών και επιπλοκών είναι πολύ χαμηλός.Συνολικά η διαδικασία επούλωσης επιταχύνεται και οι χρόνοι αποκατάστασης είναι πολύ μικρότεροι.

 

Γιατί η ενδοσκόπικη δισκεκτομή είναι πιο ήπια και ασφαλή μέθοδο?

Η ενδοσκοπική δισκεκτομή μας επιτρέπει τη θεραπεία κήλης δίσκου με περισσότερη ασφάλεια και με διατήρηση περισσότερων ιστών. Η πιο σημαντική διαφορά με μία συμβατική ενδοσκοπική διαδικασία είναι η πλάγια προσπέλαση 12 περίπου εκατοστά από τη μέση γραμμή μέσω του τρήματος σε σύγκριση με την παραδοσιακή οπίσθια δισκεκτομή και οτί γίνεται με τοπική αναισθησια Μπαινουμε πλάγια και δεν κόβουμε στην μέση γραμμη τη ραχη του ασθενούς. Με τον τρόπο αυτό τα νεύρα που διατρέχουν το νωτιαίο κανάλι παραμένουν άθικτα και οι τραυματισμοί των νεύρων, οι συμφύσεις και άλλες επιπλοκές ως εκ τούτου αποφεύγονται. Επίσης, οι μυς,το οστό και οι μεσοσπονδύλιοι σύνδεσμοι που σταθεροποιούν τη σπονδυλική στήλη μένουν ανέπαφοι.

Λόγω του ότι η πλευρική πρόσβαση επιτρέπει τη διατήρηση ιστού ο πόνος είναι πολύ λιγότερος και η γενική αναισθησία δεν είναι απαραίτητη.

 

Πώς διεξάγεται η ενδοσκόπηση;

Υπό τοπική αναισθησία ένα οπτικό ενδοσκόπιο εισάγεται μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα. Είναι εξοπλισμένο με μικροσκοπικές κάνουλες και προσεκτικά ωθείται μπροστά από τη πλευρά πρόπτωσης του δίσκου. Το εξωθημένο δισκικό υλικό μπορεί να αφαιρεθεί υπό οπτικό έλεγχο. Τα προεξέχοντα υπολείμματα αφαιρούνται με τη βοήθεια κατάλληλων λαβίδωμ και ενός ειδικού nucleolyser λέιζερ. Αυτό βοηθά να αποσυμπιεστεί το πιεσμένο νεύρο και ετσι έχουμε την άμεση ανακουφιση του ασθενού..

Η παρέμβαση διαρκεί 30 έως 45 λεπτά. Το σημείο εισόδου ασηπτα καλύπτεται με ένα μικρό κομμάτι και κλείνουμε την οπή με ένα ραμμα.

Οι ασθενείς στη συνέχεια παρακολουθούνται για 2 ώρες σε ένα δωμάτιο ανάκτησης και εξέρχονται την ίδια ή την επόμενη ημέρα.

 

Δεν είναι όλες οι ενδοσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις το ίδιο!

Η μεγάλη διαφορά από τις άλλες ενδοσκοπικές επεμβάσεις - η οποία είναι επίσης το κύριο πλεονέκτημα - είναι το σημείο εισόδου. Άλλες τεχνικές εισέρχονται από το πίσω μέρος στη κήλη δίσκου. Η πλευρική διατρηματική πρόσβαση είναι πολύ πιο συντηρητική όσον αφορά τον ιστό από την οπίσθια πρόσβαση καθώς αφήνει τα νεύρα και τους συνδέσμους ανέπαφα και μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία.

 

Το αποτέλεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία του χειρουργού

Οι περισσότερες τεχνικές ενδοσκοπικής δισκεκτομής χρησιμοποιούν τη διατρηματική πρόσβαση (πλευρικό άνοιγμα για την έξοδο των νεύρων), ωστόσο ο πρωταρχικός στόχος είναι ο ίδιος ο δίσκος. Με την αφαίρεση υγιούς δισκικού ιστού δημιουργείται απώλεια όγκου (κενό). Αυτό θα οδηγήσει σε ανάκληση της πρόπτωσης του δισκικού ιστού πίσω στο κενό χώρο και σε αποσυμπίεση του νωτιαίου νεύρου. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό είναι επιτυχής. Διαδικασίες με παρόμοια φιλοσοφία είναι για παράδειγμα, η συρρίκνωση του ιστού με λέιζερ, chomucleolysis, ενέσεις αλκοόλης ή αναρρόφηση του ιστού του δίσκου. Τα ποσοστά επιτυχίας των τεχνικών αυτών είναι μάλλον χαμηλά και συνδέονται με κίνδυνο αύξησης της εκφύλισης και της αστάθειας.

 

Η τεχνική που χρησιμοποιεί ο κ. Καπετανάκης στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στοχεύει στην άμεση και με ασφαλή αφαίρεση της κήλης που πιέζει το νεύρο - ανεξάρτητα από την εντόπιση ή το μέγεθος της. Η φυσική κατάσταση του δίσκου, καθώς και  κινητικότητα και η σταθερότητα του τμήματος της σπονδυλικής στήλης διατηρούνται στο ακέραιο.

 

Ποια είναι η μετεγχειρητική φροντίδα?

Θα υπάρξει μια εξέταση παρακολούθησης μια ημέρα μετά την επέμβαση. Επιπλέον, ένας φυσιοθεραπευτής θα σας εξηγήσει ένα ξεχωριστά στοχοθετημένο πρόγραμμα αποκατάστασης. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων θα πρέπει να τοποθετηθεί ένας ειδικά εξοπλισμένος πλαστικός κορσές, ο οποίος θα στηρίζει την πλάτη σας και σύντομα θα σας επιτρέπει να κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Συνιστάται να ξεκινήσετε φυσικοθεραπείες μετά από μία εβδομάδα. Μετά από 6 εβδομάδες, θα πρέπει να ξεκινήσει ασκήσεις ενδυνάμωσης για την πλάτη σας και τους κοιλιακούς μυς. Ταυτόχρονα μπορείτε να συνεχίσετε σταδιακά τις αθλητικές σας δραστηριότητες.

 

Πότε μπορώ να επαναλάβω τις αθλητικές δραστηριότητες μου μετά την ενδοσκοπική δισκεκτομή μου;

Μετά από περίπου τρεις εβδομάδες θα μπορείτε να είστε σε θέση να πάτε για κολύμπι ή να οδηγήσετε το ποδήλατό σας. Μπορείτε να επιστρέψετε στις συνήθεις αθλητικές δραστηριότητές σας μετά από 6 εβδομάδες.

 

Πότε μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου;

Μετά από μία έως δύο εβδομάδες ίσως και πιο νωρίς μπορείτε να συνεχίσετε απλές εργασίες γραφείου και ελαφρά σωματική εργασία. Δεν πρέπει να κάνετε οποιαδήποτε σκληρή σωματική εργασία κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 εβδομάδων, στη συνέχεια μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά.

 

Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας της ενδοσκοπικής δισκεκτομής;

Τα ποσοστά επιτυχίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία του χειρουργού. Στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία τα ποσοστά επιτυχίας είναι της τάξης του 95%. Στη δική μας στατιστική αξιολόγηση για ενδοσκοπική δισκεκτομή βρήκαμε ένα ποσοστό επιτυχίας 97%.

 

Όλα τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής δισκεκτομής με μια ματιά:
• Πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας> 95%
• Πολύ χαμηλό ποσοστό μόλυνσης <0,01%
• Η επέμβαση  πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία - δεν απαιτείται γενική αναισθησία!
• Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση δεν αισθάνονται κανένα πόνο!
• Δεδομένου ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία βλάβη των ιστών ο κίνδυνος των επιπλοκών είναι πολύ χαμηλός
• Δεν υπάρχει αστάθεια, καθώς οι δομές που σταθεροποιούν τη σπονδυλική στήλη – οι συνδέσμους και οι αρθρώσεις - παραμένουν ανέπαφοι. Αυτή είναι μια βασική διαφορά σε σχέση με τη μικροσκοπική δισκεκτομή.
• Λιγότεροι πόνοι επούλωσης των πληγών, καθώς και μεγαλύτερη σταθερότητα, καθώς οι μύες στην πλάτη, δεν είναι κομμένοι.
• Μικρός κίνδυνος μόλυνσης, καθώς η πρόσβαση είναι μέσω μιας μικρής δερματικής τομής (8 mm).
• Λιγότερο ουλές στην περιοχή των νευρικών ριζών!
• Ήδη δύο ώρες μετά την επέμβαση, ο ασθενής είναι σε θέση να περπατήσει χωρίς πόνο.
• Σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο: μπορείτε να πάτε πίσω στο σπίτι την ημέρα μετά την επέμβαση
• Ήδη μετά από λίγες μέρες μπορείτε να συνεχίσετε τις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες.
• Σύντομοι χρόνοι αποκατάστασης: μετά από μία ή δύο εβδομάδες μπορείτε να πάτε πίσω στην εργασία, μετά από 6 εβδομάδες μπορείτε να συνεχίσετε τις αθλητικές σας δραστηριότητες.
• Μικρές ουλές
2016-08-26

Τι είναι η δισκοπλαστική με discogel?

H Δισκοπλαστική αποτελεί την πλέον σύγχρονη και αναίμακτη μέθοδο αντιμετώπισης της δισκοπάθειας, είτε της Αυχενικής, είτε τη Οσφυϊκής μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική.

Η μέθοδος αφορά την διαδερμική έγχυση ειδικού ζελατινούχου υλικού (αποτελούμενου από αιθυλική αλκοόλη, κυτταρίνη και ακτινοσκιερή ουσία-Discogel) εντός του μεσοσπονδυλίου δίσκου που έχει υποστεί εκφύλιση. Ο ασθενής,  δε χρειάζεται να λάβει γενική αναισθησία ενώ η επέμβαση δεν είναι καθόλου αιματηρή. Στα σημεία εισόδου των ειδικών λεπτών βελόνων που χρησιμοποιούνται γίνεται τοπική αναισθησία.

Η ουσία εγχύεται εντός του κατεστραμμένου δίσκου υπό ακτινοσκοπική παρακολούθηση, μέσω ειδικών μηχανημάτων, ούτως ώστε ο χειρουργός να διατηρεί καθ’ όλη τη διάρκεια τον έλεγχο.

Πώς δρα το discogel?

Η φαρμακευτική ουσία που εγχύεται στο κέντρο του δίσκου, ασκεί ωσμωτική δράση, απορροφώντας σταδιακά το υγρό υλικό της κήλης από την περιφέρεια προς το κέντρο του πυρήνα και ανασυνθέτει με αυτόν τον τρόπο έναν καινούριο πυρήνα δίσκου, αποσυμπιέζοντας ταυτόχρονα την κήλη και επομένως την πίεση που αυτή ασκεί. Επιπρόσθετα το Discogel σφραγίζει την όποια ρωγμή του περιβλήματος του δίσκου (ινώδης δακτύλιος ) έχει συμβεί λόγω της εκφύλισης αυτού, εμποδίζοντας την έξοδο φλεγμονωδών ουσιών προς τις νευρικές ρίζες. Λόγω αυτής ακριβώς της δράσης του Discogel, ο σωστός ιατρικός όρος για την μέθοδο αυτή είναι»Πυρηνόλυση» καθώς επί της ουσίας «λύει» τον πηκτοειδή πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί το discogel?

Η τεχνική της Δισκοπλαστικής μπορεί να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου τόσο στον αυχένα, όσο και στην οσφύ. Ένα από τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματά της είναι ότι μπορεί να γίνει ταυτόχρονη θεραπεία όχι μόνο σε έναν αλλά και σε δύο, τρεις ή περισσότερους δίσκους που μπορεί να πάσχουν. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί με έγχυση αναισθητικού και κορτιζόνης στις σπονδυλικές αρθρώσεις κάτι που συνηθίζω στις δικές μου περιπτώσεις. Έτσι ο ασθενής μπορεί σε μία συνεδρία να αντιμετωπίσει οριστικά ένα χρόνιο πρόβλημα που επηρεάζει πολύ αρνητικά την προσωπική και την επαγγελματική του καθημερινότητα.

Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας της δισκοπλαστικής με discogel?

Όταν η τεχνική εφαρμόζεται με τις σωστές ενδείξεις τα ποσοστά επιτυχίας είναι πάνω από 75%.  Το πολύ σοβαρό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι είναι ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, η οποία εφαρμόζεται υπό τοπική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια μέρα της επέμβασης.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου?

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου διαδερμικής δισκοπλαστικής με Discogel για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κήλης των μεσοσπονδύλιων δίσκων είναι πολλά και προφανή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:

  • Η τεχνική είναι διαδερμική και δεν αφορά χειρουργείο
  • Ο ασθενής δε χρειάζεται να λάβει αναισθησία
  • Δεν υπάρχουν χειρουργικές τομές, αιμορραγία ή κίνδυνος φλεγμονής,     ούτε ράμματα που θα πρέπει να αφαιρεθούν
  • Υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης θεραπείας περισσοτέρων του ενός δίσκων
  • Ο ασθενής δε χρειάζεται να νοσηλευτεί και μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο μετά την ολοκλήρωση της έγχυσης
  • Βάσει προσφάτων μελετών μέχρι και 90% περίπου των ασθενών που υπεβλήθησαν σε Δισκοπλαστική με Discogel απέφυγαν βαρύτερα και πιο επώδυνα χειρουργεία στο μέλλον (πχ Σπονδυλοδεσία)

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της μεθόδου?

Μειονεκτήματα, αν αυτά μπορούν να θεωρηθούν μειονεκτήματα, είναι ότι γίνεται με λίγη μόνο τοπική αναισθησία οπότε ο ασθενής έχει αντίληψη για ότι συμβαίνει.

Πότε εξέρχεται ο ασθενής από το νοσοκομείο;

Η όλη διαδικασία δεν κρατάει πάνω από 15 λεπτά και ο ασθενής φεύγει από την κλινική 3-4 ώρες μετά. Αποφεύγει τις βαριές δουλειές την πρώτη βδομάδα και επανέρχεται στη φυσιολογική του ζωή χωρίς πόνο. Απλώς τον επανεξετάζω στο ιατρείο μου στον μήνα, στους δύο μήνες και στους έξι μήνες μετά.

Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης;

Το κόστος της επέμβασης συγκρινόμενο με τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εποχής δεν είναι απαγορευτικό. Θα έλεγα πως αντιθέτως είναι προσιτό στους περισσότερους συνανθρώπους μας. Εάν το ποσό αυτό δε, συγκριθεί με μία σπονδυλοδεσία τότε κανείς μπορεί να καταλάβει ότι είναι περίπου στο 1/3 – 1/4 της τιμής της σπονδυλοδεσίας.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη μελλοντική χρήση του discogel;

Ακούστε, είναι μία πολύ καινούργια μέθοδος. Αριθμεί ένα follow up 5 ετών και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Έχοντας την άποψη της χρήσης του στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα πιστεύω ότι είναι η επανάσταση στο χώρο της Χειρουργικής της Σπονδυλικής Στήλης. Στην πραγματικότητα και με βάση την φυσιολογία δράσης του υλικού μπορεί να δράσει αποτρεπτικά σε μία μελλοντική χειρουργική επέμβαση.

Ποιο είναι το ποσοστό των ανθρώπων που μπορεί να υποβληθεί σε αυτή τη μέθοδο;

Από μελέτες, ένα ποσοστό 70-80% των ανθρώπων θα εμφανίσει οσφυαλγία σε μία περίοδο της ζωής του. Εάν αυτή οφείλεται στον μεσοσπονδύλιο δίσκο τότε με ελάχιστους περιορισμούς ( π.χ σπασμένος δίσκος) μπορεί να υποβληθεί στη μέθοδο και εφόσον βέβαια τα συμπτώματα επιμένουν για κάποιο χρόνο.

Τη συστήνετε σαν αναίμακτη και επεμβατική μέθοδο;

Με κατάλληλη επιλογή ασθενούς, θα έλεγα ότι τη συστήνω ανεπιφύλακτα στους ασθενείς που έρχονται στο ιατρείο μου στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στους ασθενείς που αντιμετωπίζω στη Β.Ελλαδα.

2016-08-26

Τι είναι οσφυαλγία και τι ισχιαλγία και που οφείλονται;

Με τον όρο οσφυαλγία εννοούμε τον πόνο στην μέση, ενώ ισχιαλγία ονομάζεται ο πόνος στο κάτω άκρο, που οφείλεται σε πίεση του ισχιακού νεύρου. Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι το συχνότερο αίτιο οσφυαλγίας & ισχιαλγίας σε άτομα νεαρής ηλικίας και μέσης ηλικίας.

 

Τι σημαίνει σπονδυλική αστάθεια;

Σπονδυλική αστάθεια είναι η έλλειψη σταθερότητας και η μη φυσιολογική κίνηση μεταξύ δυο παρακείμενων σπονδύλων. Αποτελεί συχνό αίτιο χρόνιας οσφυαλγίας και οδηγεί σε σταδιακή καταστροφή της άρθρωσης μεταξύ των σπονδύλων.

 

Τι είναι σπονδυλοαρθρίτιδα;

Σπονδυλοαρθρίτιδα ονομάζεται η καταστροφή των αρθρώσεων μεταξύ δυο παρακείμενων σπονδύλων. Είναι συχνή σε ασθενείς προχωρημένης ηλικίας και αποτελεί συχνό αίτιο χρόνιας οσφυαλγίας καθώς και σπονδυλικής στένωσης.

 

Τι είναι η σπονδυλική στένωση;

Σπονδυλική στένωση ονομάζεται η στένωση του νωτιαίου σωλήνα, του σωλήνα δηλαδή που σχηματίζεται από τους σπονδύλους, μέσα από τον οποίο περνούν τα νεύρα που δίνουν αίσθηση και κίνηση στα χέρια και τα πόδια μας. Η στένωση μπορεί να εντοπίζεται στον αυχένα, τον θώρακα ή την μέση μας και ανάλογα με την εντόπισή της δημιουργεί μουδιάσματα και αδυναμία στα άνω και/ή κάτω άκρα μας.

 

 

Έχω οστεοπορωτικά κατάγματα σπονδυλικής στήλης. Τί είναι αυτό;

Οστεοπορωτικά κατάγματα ονομάζουμε την καθίζηση των σπονδυλικών σωμάτων η οποία δημιουργείται με ελάχιστη ή και καθόλου βία (χωρίς δηλαδή να χτυπήσουμε) και να οφείλεται σε βαριά οστεοπόρωση. Έχουν σαν αποτέλεσμα τον πόνο και την κύφωση, το καμπούριασμα δηλαδή του ασθενούς. Τρόπος αντιμετώπισης είναι η χρήση νάρθηκα ή η κηροπλαστική με ανάταξη του σπονδύλου και έγχυση τσιμέντου.

 

Έχω οξεία οσφυαλγία-Ισχιαλγία. Κινδυνεύω να μείνω παράλυτος;

Σε ακραίες περιπτώσεις, οι οποίες δεν είναι όμως και εντελώς απίθανες, η ισχιαλγία που οφείλεται σε μια μεγάλη κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου μπορεί να συνδυάζεται με σοβαρή πίεση των νεύρων και να προκαλεί προσωρινή ή αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα μόνιμη παράλυση συγκεκριμένων μυών. Μύες τέτοιοι είναι πέρα από τους μυς του ποδιού οι μυς που ελέγχουν τον πρωκτό ή την ουροδόχο κύστη. Αποτέλεσμα είναι η ακράτεια ούρων και κοπράνων.   Στοιχεία που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι το έντονο μούδιασμα ή η μειωμένη δύναμη ενός μυός και μούδιασμα στα γεννητικά όργανα και στον πρωκτό.

 

Τι είναι η ιππουριδική συνδρομή;

 

Η εμφάνιση διαταραχών στην ούρηση ή η ακράτεια ούρων ή κοπράνων ονομάζεται ιππουριδική συνδρομή και αποτελεί καμπανάκι για επείγουσα αντιμετώπιση.

 

Έχω οξεία Οσφυαλγία-Ισχιαλγία. Υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία;

Η φαρμακευτική θεραπεία που χορηγείται έχει ως στόχο να καταπραΰνει τον ερεθισμό του νεύρου που προκαλεί τον πόνο. Δεν μπορεί όμως να αντιμετωπίσει την αιτία του προβλήματος που είναι συνήθως η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου Μπορεί να ξεπεράσεις όχι να αντιμετωπίσεις την ουσιαστική πίεση του νεύρου, Γι αυτό πολλές φορές επανέρχεται η ίδια κλινική εικόνα σε άλλο χρόνο.

 

Πότε αντιμετωπίζεται χειρουργικά η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου;

Μια κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου αντιμετωπίζεται χειρουργικά εάν ο πόνος επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα παρά την φαρμακευτική θεραπεία ή αν πιέζει τα νεύρα προκαλώντας μείωση της λειτουργίας τους.

 

Ποια η διαφορά της ενδοσκοπικής δισκεκτομής από τη μικροδισκεκτομή;

Παρά την περιορισμένη τομή και την ακρίβεια που προσφέρει το μικροσκόπιο, η μικροδισκεκτομή δεν παύει να είναι μια ανοικτή επέμβαση. Έχει ανάγκη από γενική αναισθησία, τραυματίζει τους μυς της μέσης και τα οστά. Αντίθετα η ενδοσκοπική μέθοδος γίνεται με τοπική αναισθησία, δεν τραυματίζει σχεδόν καθόλου τους ιστούς και έτσι δεν χρήζει νοσηλείας. Έχει πολύ μικρότερη νοσηλεία άμεση κινητοποίηση χωρίς να κόβουμε τους μυς στη μέση γραμμή. Μπαίνουμε ουσιαστικά από τομή 8 mm από τα πλευρά. Ο ασθενής κινητοποιείται την ίδια ώρα αφού γίνεται με τοπική αναισθησία και μπορεί να φύγει την ίδια μέρα από το νοσοκομείο.

 

Τί είναι κυφοπλαστική;

Πέρα από την σπονδυλοδεσία, και άλλα είδη επεμβάσεων μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω λεπτών σωλήνων όπως η κυφοπλαστική, που είναι μια σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης οστεοπορωτικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης. Η επέμβαση γίνεται με δύο μικρές τομές ενός εκατοστού για κάθε σπόνδυλο. Μέσω των σωλήνων εισάγεται στο σπόνδυλο ένα ειδικό μπαλόνι, το οποίο καθώς φουσκώνει διορθώνει το σχήμα του σπασμένου σπονδύλου. Το κενό που δημιουργείται μετά το ξεφούσκωμα του μπαλονιού γεμίζει με ακρυλικό τσιμέντο και έτσι το σπονδυλικό σώμα ενισχύεται και σταθεροποιείται. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο συνήθως για μία ημέρα. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση και η ανακούφιση από τον πόνο θεαματική.

2016-08-26

Τί είναι η έγχυση στις παρασπονδυλικές αρθρώσεις (Facet Joint Block);

Είναι η έγχυση με λεπτή βελόνα και ακτινοσκοπική καθοδήγηση, ακτινοσκόπηση (c-arm), τοπικού αναισθητικού και κορτιζόνης η οποία γίνεται για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στις μικρές αρθρώσεις των σπονδύλων.

 

Τί είναι επισκληρίδεια έγχυση;

Είναι έγχυση τοπικού αναισθητικού και κορτιζόνης στον επισκληρίδιο χώρο στην σπονδυλική στήλη προκειμένου να μειωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί από τον πόνο ο ασθενής.

 

Mπορώ με μια ένεση να αποφύγω χειρουργείο σπονδυλικής στήλης;

Ναι αναλόγως τη φύση του προβλήματος .Εάν είναι μεγάλο όχι.

2016-08-26

Τί είναι η διαδερμική σπονδυλοδεσία;

Τελευταία χρησιμοποιείται η ενδοσκοπική σποδυλοδεσία όπου ο ασθενής σηκώνεται την ίδια μέρα. Διενεργείται με τοπική αναισθησία και ελεγχόμενη καταστολή, περιπατάει σε 1 ώρα και φεύγει την επομένη μέρα χωρίς να χάσει σχεδόν καθόλου αίμα.

 

Ποιος ο χρόνος νοσηλείας της διαδερμικής σπονδυλοδεσίας ή της ενδοσκοπικής σπονδυλοδεσίας?

Κατά μέσο όρο μια με δύο μέρες.

 

Πότε επιστρέφει στην εργασία του ένας ασθενής που έχει υποβληθεί σε ενδοσκοπική σπονδυλοδεσία;

Στην περίπτωση αυτή οι χρόνοι μειώνονται κατά το ¼ σε σύγκριση με την ανοιχτή-κλασική σπονδυλοδεσία δηλαδή επιστρέφει μετά τις δεκαπέντε (15) ημέρες, ανάλογα βέβαια με την εργασία (για βαριά σωματική εργασία σε ενάμισι (1,5) μήνα.

 

Σε πόσα κέντρα στον κόσμο γίνεται η ενδοσκοπική σπονδυλοδεσία?

Σε 3 μόνο κέντρα. Αμερική, Αυστρία και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης από τον κ. Καπετανάκη.

2016-08-26

Τί είναι η διαδερμική σπονδυλοδεσία;

 

Η Διαδερμική Σπονδυλοδεσία γίνεται με μια μικρή τομή 2 cm μέχρι 4 cm σχεδόν αναίμακτα χωρίς να καταστρέφονται οι μύες. Ουσιαστικά πρόκειται για χρήση βιδών με πλάγια προσπέλαση και όχι στη μέση γραμμή εντελώς αναίμακτα. Τελευταία χρησιμοποιείται η ενδοσκοπική σποδυλοδεσία όπου ο ασθενής σηκώνεται την ίδια μέρα. Διενεργείται με τοπική αναισθησία και ελεγχόμενη καταστολή, περιπατάει σε 1 ώρα και φεύγει την επομένη μέρα χωρίς να χάσει σχεδόν καθόλου αίμα.

 

Ποιος ο χρόνος νοσηλείας ενός ασθενούς που έχει υποβληθεί σε ανοιχτή-κλασική σπονδυλοδεσία;

Κατά μέσο όρο ο χρόνος νοσηλείας είναι πέντε ημέρες.

 

Ποιος ο χρόνος νοσηλείας της διαδερμικής σπονδυλοδεσίας ή της ενδοσκοπικής σπονδυλοδεσίας?

Κατά μέσο όρο μια με δύο μέρες.

 

Πότε επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες ένας ασθενής που έχει υποβληθεί σε ανοιχτή-κλασική σπονδυλοδεσία;

Μετά από δυο  μήνες.

 

Πότε επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες ένας ασθενής που έχει υποβληθεί σε διαδερμική σπονδυλοδεσία;

Σε τρεις ημέρες.

 

Πότε επιστρέφει στην εργασία του ένας ασθενής που έχει υποβληθεί σε ανοιχτή-κλασική σπονδυλοδεσία;

Μετά το δίμηνο, ανάλογα βέβαια με το είδος της εργασίας του

 

Πότε επιστρέφει στην εργασία του ένας ασθενής που έχει υποβληθεί σε ενδοσκοπική σπονδυλοδεσία;

Στην περίπτωση αυτή οι χρόνοι μειώνονται κατά το ¼ σε σύγκριση με την ανοιχτή-κλασική σπονδυλοδεσία δηλαδή επιστρέφει μετά τις δεκαπέντε (15) ημέρες, ανάλογα βέβαια με την εργασία (για βαριά σωματική εργασία σε ενάμισι (1,5) μήνα.

 

Σε πόσα κέντρα στον κόσμο γίνεται η ενδοσκοπική σπονδυλοδεσία?

Σε 3 μόνο κέντρα. Αμερική, Αυστρία και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης από τον κ. Καπετανάκη.

 

Τί αίμα απαιτείται για την μετάγγιση ενός ασθενούς σε ανοιχτή-κλασική σπονδυλοδεσία;

Κατά μέσο όρο δύο φιάλες.

 

Τι αίμα απαιτείται για την μετάγγιση ενός ασθενούς σε μικροεπεμβατική σπονδυλοδεσία;

Καμία φιάλη


Τί είναι η εντελώς πλάγια διασωματική σπονδυλοδεσία (XLIF);

Είναι η σπονδυλοδεσία που γίνεται από μια τομή 3 cm από το πλάι του κορμού χωρίς να έρχεται σε επαφή με τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης.

 

Σε ποια επίπεδα της σπονδυλικής στήλης μπορούν να εφαρμοστούν η πλάγια διασωματική σπονδυλοδεσία (XLIF);

Σε όλη την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και την θωρακική.

 

Πότε περπατάω μετά την διαδερμική σπονδυλοδεσία;

Σε δύο ώρες μετά το χειρουργείο.

 

Τί είναι σπονδυλοδεσία και ποιες οι εφαρμογές της;

Σπονδυλοδεσία είναι η μέθοδος με την οποία καταργείται η κίνηση μεταξύ δυο παρακειμένων σπονδύλων. Μπορεί να πραγματοποιηθεί στο πρόσθιο ή στο οπίσθιο τμήμα των σπονδύλων ή και στα δύο και γίνεται χρήση βιδών, ράβδων και άλλων εξειδικευμένων εμφυτευμάτων. Επίσης γίνεται χρήση οστικών μοσχευμάτων. Εφαρμόζεται στην διόρθωση των παραμορφώσεων όπως η σκολίωση αλλά και στην σπονδυλική στένωση, στην αστάθεια καθώς και στην σπονδυλοαρθρίτιδα.

 

Γίνεται αντικατάσταση μεσοσπονδυλίου δίσκου και να τοποθετηθούν και βίδες;

Όχι είναι δύο εντελώς αντίθετα πράγματα. Όταν έχουμε αντικατάσταση μεσοσπονδυλίου δίσκου πρέπει να έχουμε κινητικότητα σπονδυλικής στήλης ενώ με την τοποθέτηση βιδών και ράβδων η κινητικότητα καταργείται.    

Φόρμα Ερωτήσεων


Ποιο είναι το αθροισμα των 4 και 6?

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης, ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

Υπεύθυνος Ιατρείου Σπονδυλικής Στήλης και Παραμορφώσεων, Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (EUROPEAN INTERBALKAN MEDICAL CENTER)


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Παύλου Μελά 16 (γωνία με Τσιμισκή)
Τηλέφωνο: 2311289109 & 6983455456
Δέχεται Δευτέρα έως Παρασκευή κατόπιν ραντεβού

ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
European Interbalkan Medical Center
Ασκληπείου 10, 57001 Πυλαία
Τηλέφωνο: 2310400464, 2310400463 & 6983455456
Δέχεται Δευτέρα έως Παρασκευή κατόπιν ραντεβού

ΑΘΗΝΑ:
ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
Athens Medical Center

Κηφισίας 56 & Δελφών
Περιοχή: Μαρούσι
Τηλέφωνο: 2106862167, 6983455456
Δέχεται Δευτέρα έως Παρασκευή κατόπιν ραντεβού

ΧΑΝΙΑ:
Τζανακάκη 13 
Τηλέφωνο: 2821055549 & 6983455456
Δέχεται Δευτέρα έως Παρασκευή κατόπιν ραντεβού

ΡΕΘΥΜΝΟ:
Τρανταλλίδου 2 & Δημητρακάκη Γωνία
Τηλέφωνο: 2831035650 & 6983455456
Δέχεται Δευτέρα έως Παρασκευή κατόπιν ραντεβού

ΗΡΑΚΛΕΙΟ:
Μάχης Κρήτης 10, Κτήριο Χάνδαξ
Τηλέφωνο: 2810528007, 6983455456
Δέχεται Δευτέρα έως Παρασκευή κατόπιν ραντεβού

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM. powered by HOTSoft.gr internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες