Εγχύσεις στη Σπονδυλική Στήλη

Εγχύσεις στη σπονδυλική στήλη

Έγχυση τοπικού αναισθητικού στις παρασπονδυλικές αρθρώσεις

Doctor.png
Από τον Dr. Στυλιανό Καπετανάκη
Επ. Καθηγητής Ιατρικής Δ.Π.Θ ( MD, PhD, FRCS)
Εξειδίκευση στο Κέντρο Σπονδυλικής Στήλης και Παραμορφώσεων στο Guy΄s & St. Thomas Hospital, London.
Υπεύθυνος Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης και Παραμορφώσεων στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Ποια είναι η θέση των ΡRΡ και των βλαστοκυττάρων στην χρόνια οσφυαλγία;

Το ΡRΡ αποτελεί ουσιαστικά ένα τμήμα του φυσικού αίματος του ασθενή, το οποίο επεξεργάζεται με κατάλληλη διαδικασία. Το σκεπτικό γύρω από τη χορήγηση του ΡRΡ είναι ότι οι αυξητικοί παράγοντες και διάφορα άλλα βιολογικά μόρια, τα οποία εγγενώς υπάρχουν στα έμμορφα συστατικά του αίματος μας (και ιδιαιτέρως, στα αιμοπετάλια), μπορούν να δράσουν επιδιορθωτικά σε ιστικές βλάβες επάγοντας την ιστική αναγέννηση αλλά και ρυθμίζοντας την φλεγμονώδη-ανοσολογική απόκριση σε κυτταρικό επίπεδο. Αρχικά, λαμβάνονται με απλή αιμοληψία από περιφερική φλέβα 10-50 mL αίματος από τον ασθενή, τα οποία επεξεργάζονται με μία ειδική διαδικασία (η οποία ονομάζεται φυγοκέντρηση) σε μία συσκευή, ούτως ώστε να διαχωριστεί το πλάσμα εμπεριέχον αιμοπετάλια από τα λοιπά έμμορφα συστατικά του αίματος. Η διαδικασία αυτή οδηγεί, εντός ολίγης ώρας, στο σχηματισμό ενός διαλύματος έτοιμου προς έγχυση (σε ποσότητα 1-3 ml) εντός του πάσχοντος μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Τί είναι η έγχυση στις παρασπονδυλικές αρθρώσεις (Facet Joint Block);

Είναι η έγχυση με λεπτή βελόνα και ακτινοσκοπική καθοδήγηση, ακτινοσκόπηση (c-arm), τοπικού αναισθητικού και κορτιζόνης η οποία γίνεται για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στις μικρές αρθρώσεις των σπονδύλων.

Τί είναι επισκληρίδεια έγχυση;

Είναι έγχυση τοπικού αναισθητικού και κορτιζόνης στον επισκληρίδιο χώρο στην σπονδυλική στήλη προκειμένου να μειωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί από τον πόνο ο ασθενής.

Mπορώ με μια ένεση να αποφύγω χειρουργείο σπονδυλικής στήλης;

Ναι αναλόγως τη φύση του προβλήματος .Εάν είναι μεγάλο όχι.

Είμαστε πάντα δίπλα στον ασθενή

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με email ή καλώντας μας προκειμένου να ερευνήσουμε τα αίτια της δυσκολίας που αντιμετωπίζετε.

Scroll to Top