Ενδοσκόπηση – Ενδοσκοπική Οσφυϊκή Δισκεκτομή

Ενδοσκόπηση - Ενδοσκοπική οσφυϊκή δισκεκτομή

Η μοναδική χειρουργική επέμβαση δισκεκτομής στον κόσμο με διατήρηση των ανατομικών δομων

Doctor.png
Από τον Dr. Στυλιανό Καπετανάκη
Επ. Καθηγητής Ιατρικής Δ.Π.Θ ( MD, PhD, FRCS)
Εξειδίκευση στο Κέντρο Σπονδυλικής Στήλης και Παραμορφώσεων στο Guy΄s & St. Thomas Hospital, London.
Υπεύθυνος Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης και Παραμορφώσεων στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Ενδοσκοπική Οσφυϊκή Δισκεκτομή

Η μοναδική χειρουργική επέμβαση δισκεκτομής στον κόσμο με διατήρηση των ανατομικών δομων.

Εάν ο έντονος πόνος και τα νευρολογικά συμπτώματα δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν συντηρητικά τότε η χειρουργική αποκατάσταση είναι αναγκαία. Σκοπός της δισκεκτομής είναι η αφαίρεση του δισκικού υλικού και η αποσυμπίεση ή  ολοκληρωτική απελευθέρωση του νεύρου.

Με την ενδοσκόπηση δε γίνεται πολύ μικρή τομή( 8 χιλιοστά) από πολύ πλαγια θέση χωρίς να είναι αναγκαίο το άνοιγμα του σπονδυλικού σωλήνα. Είναι, ως εκ τούτου μια εναλλακτική λύση διατήρησης της ανατομίας σε αντίθεση με τη  συμβατική “ανοικτή” χειρουργική επέμβαση. Καθώς δεν υπάρχει σχεδόν καμία καταστροφή των ιστών, ο κίνδυνος δημιουργίας ουλών και επιπλοκών είναι πολύ χαμηλός.Συνολικά η διαδικασία επούλωσης επιταχύνεται και οι χρόνοι αποκατάστασης είναι πολύ μικρότεροι.

Γιατί η ενδοσκόπικη δισκεκτομή είναι πιο ήπια και ασφαλή μέθοδο;

Η ενδοσκοπική δισκεκτομή μας επιτρέπει τη θεραπεία κήλης δίσκου με περισσότερη ασφάλεια και με διατήρηση περισσότερων ιστών. Η πιο σημαντική διαφορά με μία συμβατική ενδοσκοπική διαδικασία είναι η πλάγια προσπέλαση 12 περίπου εκατοστά από τη μέση γραμμή μέσω του τρήματος σε σύγκριση με την παραδοσιακή οπίσθια δισκεκτομή και οτί γίνεται με τοπική αναισθησια Μπαινουμε πλάγια και δεν κόβουμε στην μέση γραμμη τη ραχη του ασθενούς. Με τον τρόπο αυτό τα νεύρα που διατρέχουν το νωτιαίο κανάλι παραμένουν άθικτα και οι τραυματισμοί των νεύρων, οι συμφύσεις και άλλες επιπλοκές ως εκ τούτου αποφεύγονται. Επίσης, οι μυς,το οστό και οι μεσοσπονδύλιοι σύνδεσμοι που σταθεροποιούν τη σπονδυλική στήλη μένουν ανέπαφοι.

Λόγω του ότι η πλευρική πρόσβαση επιτρέπει τη διατήρηση ιστού ο πόνος είναι πολύ λιγότερος και η γενική αναισθησία δεν είναι απαραίτητη.

Πώς διεξάγεται η ενδοσκόπηση;

Υπό τοπική αναισθησία ένα οπτικό ενδοσκόπιο εισάγεται μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα. Είναι εξοπλισμένο με μικροσκοπικές κάνουλες και προσεκτικά ωθείται μπροστά από τη πλευρά πρόπτωσης του δίσκου. Το εξωθημένο δισκικό υλικό μπορεί να αφαιρεθεί υπό οπτικό έλεγχο. Τα προεξέχοντα υπολείμματα αφαιρούνται με τη βοήθεια κατάλληλων λαβίδωμ και ενός ειδικού nucleolyser λέιζερ. Αυτό βοηθά να αποσυμπιεστεί το πιεσμένο νεύρο και ετσι έχουμε την άμεση ανακουφιση του ασθενού..

Η παρέμβαση διαρκεί 30 έως 45 λεπτά. Το σημείο εισόδου ασηπτα καλύπτεται με ένα μικρό κομμάτι και κλείνουμε την οπή με ένα ραμμα.

πό τοπική αναισθησία ένα οπτικό ενδοσκόπιο εισάγεται μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα. Είναι εξοπλισμένο με μικροσκοπικές κάνουλες και προσεκτικά ωθείται μπροστά από τη πλευρά πρόπτωσης του δίσκου. Το εξωθημένο δισκικό υλικό μπορεί να αφαιρεθεί υπό οπτικό έλεγχο. Τα προεξέχοντα υπολείμματα αφαιρούνται με τη βοήθεια κατάλληλων λαβίδωμ και ενός ειδικού nucleolyser λέιζερ. Αυτό βοηθά να αποσυμπιεστεί το πιεσμένο νεύρο και ετσι έχουμε την άμεση ανακουφιση του ασθενού..

Η παρέμβαση διαρκεί 30 έως 45 λεπτά. Το σημείο εισόδου ασηπτα καλύπτεται με ένα μικρό κομμάτι και κλείνουμε την οπή με ένα ραμμα.

Οι ασθενείς στη συνέχεια παρακολουθούνται για 2 ώρες σε ένα δωμάτιο ανάκτησης και εξέρχονται την ίδια ή την επόμενη ημέρα.

Το αποτέλεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία του χειρουργού

Οι περισσότερες τεχνικές ενδοσκοπικής δισκεκτομής χρησιμοποιούν τη διατρηματική πρόσβαση (πλευρικό άνοιγμα για την έξοδο των νεύρων), ωστόσο ο πρωταρχικός στόχος είναι ο ίδιος ο δίσκος. Με την αφαίρεση υγιούς δισκικού ιστού δημιουργείται απώλεια όγκου (κενό). Αυτό θα οδηγήσει σε ανάκληση της πρόπτωσης του δισκικού ιστού πίσω στο κενό χώρο και σε αποσυμπίεση του νωτιαίου νεύρου. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό είναι επιτυχής. Διαδικασίες με παρόμοια φιλοσοφία είναι για παράδειγμα, η συρρίκνωση του ιστού με λέιζερ, chomucleolysis, ενέσεις αλκοόλης ή αναρρόφηση του ιστού του δίσκου. Τα ποσοστά επιτυχίας των τεχνικών αυτών είναι μάλλον χαμηλά και συνδέονται με κίνδυνο αύξησης της εκφύλισης και της αστάθειας.

 

Η τεχνική που χρησιμοποιεί ο κ. Καπετανάκης στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στοχεύει στην άμεση και με ασφαλή αφαίρεση της κήλης που πιέζει το νεύρο – ανεξάρτητα από την εντόπιση ή το μέγεθος της. Η φυσική κατάσταση του δίσκου, καθώς και  κινητικότητα και η σταθερότητα του τμήματος της σπονδυλικής στήλης διατηρούνται στο ακέραιο.

Δεν είναι όλες οι ενδοσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις το ίδιο! Η μεγάλη διαφορά από τις άλλες ενδοσκοπικές επεμβάσεις – η οποία είναι επίσης το κύριο πλεονέκτημα – είναι το σημείο εισόδου. Άλλες τεχνικές εισέρχονται από το πίσω μέρος στη κήλη δίσκου. Η πλευρική διατρηματική πρόσβαση είναι πολύ πιο συντηρητική όσον αφορά τον ιστό από την οπίσθια πρόσβαση καθώς αφήνει τα νεύρα και τους συνδέσμους ανέπαφα και μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία.

Ποια είναι η μετεγχειρητική φροντίδα;

Θα υπάρξει μια εξέταση παρακολούθησης μια ημέρα μετά την επέμβαση. Επιπλέον, ένας φυσιοθεραπευτής θα σας εξηγήσει ένα ξεχωριστά στοχοθετημένο πρόγραμμα αποκατάστασης. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων θα πρέπει να τοποθετηθεί ένας ειδικά εξοπλισμένος πλαστικός κορσές, ο οποίος θα στηρίζει την πλάτη σας και σύντομα θα σας επιτρέπει να κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Συνιστάται να ξεκινήσετε φυσικοθεραπείες μετά από μία εβδομάδα. Μετά από 6 εβδομάδες, θα πρέπει να ξεκινήσει ασκήσεις ενδυνάμωσης για την πλάτη σας και τους κοιλιακούς μυς. Ταυτόχρονα μπορείτε να συνεχίσετε σταδιακά τις αθλητικές σας δραστηριότητες.

Πότε μπορώ να επαναλάβω τις αθλητικές δραστηριότητες μου μετά την ενδοσκοπική δισκεκτομή μου;

Μετά από περίπου τρεις εβδομάδες θα μπορείτε να είστε σε θέση να πάτε για κολύμπι ή να οδηγήσετε το ποδήλατό σας. Μπορείτε να επιστρέψετε στις συνήθεις αθλητικές δραστηριότητές σας μετά από 6 εβδομάδες.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου;

Μετά από μία έως δύο εβδομάδες ίσως και πιο νωρίς μπορείτε να συνεχίσετε απλές εργασίες γραφείου και ελαφρά σωματική εργασία. Δεν πρέπει να κάνετε οποιαδήποτε σκληρή σωματική εργασία κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 εβδομάδων, στη συνέχεια μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά.

 

Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας της ενδοσκοπικής δισκεκτομής;

Τα ποσοστά επιτυχίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία του χειρουργού. Στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία τα ποσοστά επιτυχίας είναι της τάξης του 95%. Στη δική μας στατιστική αξιολόγηση για ενδοσκοπική δισκεκτομή βρήκαμε ένα ποσοστό επιτυχίας 97%.

  • Όλα τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής δισκεκτομής με μια ματιά:
  • Πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας> 95%
  • Πολύ χαμηλό ποσοστό μόλυνσης <0,01%
  • Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία – δεν απαιτείται γενική αναισθησία!
  • Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση δεν αισθάνονται κανένα πόνο!
  • Δεδομένου ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία βλάβη των ιστών ο κίνδυνος των επιπλοκών είναι πολύ χαμηλός
  • Δεν υπάρχει αστάθεια, καθώς οι δομές που σταθεροποιούν τη σπονδυλική στήλη – οι συνδέσμους και οι αρθρώσεις – παραμένουν ανέπαφοι. Αυτή είναι μια βασική διαφορά σε σχέση με τη μικροσκοπική δισκεκτομή.
  • Λιγότεροι πόνοι επούλωσης των πληγών, καθώς και μεγαλύτερη σταθερότητα, καθώς οι μύες στην πλάτη, δεν είναι κομμένοι.
  • Μικρός κίνδυνος μόλυνσης, καθώς η πρόσβαση είναι μέσω μιας μικρής δερματικής τομής (8 mm).
  • Λιγότερο ουλές στην περιοχή των νευρικών ριζών!
  • Ήδη δύο ώρες μετά την επέμβαση, ο ασθενής είναι σε θέση να περπατήσει χωρίς πόνο.
  • Σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο: μπορείτε να πάτε πίσω στο σπίτι την ημέρα μετά την επέμβαση
  • Ήδη μετά από λίγες μέρες μπορείτε να συνεχίσετε τις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες.
  • Σύντομοι χρόνοι αποκατάστασης: μετά από μία ή δύο εβδομάδες μπορείτε να πάτε πίσω στην εργασία, μετά από 6 εβδομάδες μπορείτε να συνεχίσετε τις αθλητικές σας δραστηριότητες.
  • Μικρές ουλές
ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ ή ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ
ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ
ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ
Ο ασθενής είναι σε πλήρη αναισθησία. Κίνδυνος βλάβης των νεύρων από τη χειρουργική επέμβαση
Η επέμβαση διεξάγεται με τοπική αναισθησία και ταυτόχρονη καταστολή. Ο ασθενής βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση. Οι βλάβες των νεύρων ως εκ τούτου περιορίζονται στο ελάχιστο.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
Ο ασθενής βρίσκεται σε πρηνή θέση και η χειρουργική επέμβαση γίνεται μέσω μιας τομής 4-8 εκατοστών στο πίσω μέρος της ραχοκοκαλιάς.
Η ενδοσκοπική χειρουργική πραγματοποιείται μέσω πολύ μικρής τομής 7 χιλ μόλις πλάγια.
ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Ο κίνδυνος υποτροπής είναι περίπου 10 έως 17%. Υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα ουλών γύρω από τα νεύρα. Υπάρχει επίσης υψηλό ποσοστό κίνδυνου ο ιστός του υγιούς δίσκου να καταστραφεί ή να αφαιρεθεί.
Υπάρχει πολύ μικρή ανάπτυξη ουλώδους ιστού. Μόνο η πρόπτωση του δίσκου αφαιρείται. Ο κίνδυνος υποτροπής είναι περίπου 4%.
ΠΟΝΟΣ
Ο πόνος είναι σχετικά σοβαρός μετά την επέμβαση.
Καθόλου ή ελάχιστος πόνος.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Επιστροφή σε πλήρη δραστηριότητα μετά από 6 εβδομάδες.
Δύο ώρες μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να φύγει μόνος του από τη μονάδα ανάκτησης
ΜΕΡΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ
1 έως 3 βδομάδες. Εισαγωγή μια μέρα πριν το χειρουργείο.
Κάποιες ωρες
ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
Το οπίσθιο μυϊκό σύστημα πρέπει να αποσπαστεί από τα οστά του προσβεβλημένου τμήμα, τμήματα του οστού, καθώς και οι σύνδεσμοι πρέπει να απομακρυνθούν ή να κοπούν – η απώλεια της σταθερότητας και το τραύμα, έχουν ως αποτέλεσμα, οδηγούν συνεχή πόνο.
Ο χειρουργός αφαιρεί μόνο το ενοχλητικό τμήμα του ιστού του δίσκου χωρίς να καταστρέφει ή να αφαιρεί τις γύρω δομές όπως τα οστά, τους συνδέσμους ή μύες η΄το υπόλοιπο φυσιολογικό δίσκο. Ως εκ τούτου, η αστάθεια ή η ανάπτυξη ουλώδους ιστού γύρω από το νεύρο παρεμποδίζεται.
ΑΘΛΗΣΗ
Επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες 4 – 6 εβδομάδες.
Επιστροφή μετά από 1-2 εβδομάδες.
Schedules
Long waiting times are not unusual.
In acute cases you can be operated on within 48 hours.

Είμαστε πάντα δίπλα στον ασθενή

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με email ή καλώντας μας προκειμένου να ερευνήσουμε τα αίτια της δυσκολίας που αντιμετωπίζετε.

Scroll to Top