Δισκεκτομή με Laser

Πάντα πρώτα ο άνθρωπος, με σωστή διάγνωση, κατάλληλη θεραπεία, δίνοντας έμφαση στις Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές

Δισκεκτομή με Laser

Η δισκεκτομή με laser είναι μια σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης της έντονης οσφυοϊσχιαλγίας που προκαλείται από την κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη). 

Στις περισσότερες περιπτώσεις ακούγεται από ειδικούς η διάγνωση “εκφυλιστική νόσος της σπονδυλικής στήλης”. Περισσότερο ειδικές διαγνώσεις είναι τα συμπιεστικά κατάγματα στην σπονδυλικη στήλη (πχ. στην περίπτωση της οστεοπόρωσης), η σπονδυλολίσθηση – σε περιπτώσεις μικρότερων αλλά και μεγαλύτερων ηλικιών-, οι όγκοι, οι αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και η φλεγμονή. Περίπου 2% διαγιγνώσκονται με συνυπάρχουσα συμπτωματολογία από το ισχιακό νεύρο όπου αντανακλά στο αντίστοιχο πόδι.

Δισκεκτομή με Laser

Η δισκεκτομή με laser είναι μια σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης της έντονης οσφυοϊσχιαλγίας που προκαλείται από την κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη). 

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελεί μια απλή κατασκευή σαν “τζελ”, η οποία όμως επιτελεί μια πολύ σημαντική λειτουργία, αφού επιτρέπει την κίνηση μεταξύ των σπονδύλων. Έτσι η σπονδυλική στήλη να μπορεί να κάμπτεται και να περιστρέφεται. Παράλληλα, απορροφά τους κραδασμούς και τις φορτίσεις.

Δισκεκτομή και Ισχυαλγία

Με την ύπαρξη της κήλης λοιπόν, δημιουργείται μια επώδυνη κατάσταση που ονομάζεται ισχιαλγία. Η ισχιαλγία αναφέρεται σαν τον πόνο που ακτινοβολεί κατά μήκος της διαδρομής του ισχιακού νεύρου, το οποίο διακλαδίζεται από τη μέση, μέσω των γλουτιαίων και φτάνει μέχρι το μεγάλο δάκτυλο του κάθε ποδιού. 

Αυτός ο πόνος συνήθως επηρεάζει μόνο τη μία πλευρά του σώματος, μπορεί να υποχωρεί σε λίγες εβδομάδες, αλλά για μερικούς, ο πόνος δεν υποχωρεί ποτέ και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε αδυναμία των ποδιών και αλλαγές λειτουργίας του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης. Για αυτές τις σοβαρές περιπτώσεις, η διαδερμική θεραπεία κήλης δίσκου με λέιζερ είναι η πιο αποτελεσματική λύση.

Ελάχιστα Επεμβατική Θεραπεία Δισκοκήλης

Η αποσυμπίεση της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου με τη χρήση laser είναι μια μέθοδος χωρίς υψηλό ρίσκο, καθώς δεν επέρχεται ιατρογενής κάκωση των ιστών, ούτε είναι δυνατόν να προκληθεί βλάβη. 

Ο σκοπός αυτής της θεραπείας είναι η συρρίκνωση της προβολής ή της κήλης του δίσκου και η απελευθέρωση των νευρικών δομών στις οποίες ασκείται μηχανική πίεση από το δισκικό υλικό και οδηγούμαστε στα συμπτώματα που φτάνουν έως το πόδι. 

Πότε ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε δισκεκτομή;

Όταν τα συμπτώματα όπως ο πόνος, η δυσφορία στη βάδιση, η αδυναμία έκτασης του άκρου ποδός ή ο πόνος κατά τη διάρκεια του ύπνου και γενικότερα όταν πολλά καθημερινά πράγματα γίνονται πλέον με δυσκολία, τότε ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει οριστική λύση στο πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, η διαδεσμική δισκεκτομή πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία υπό ελεγχόμενη καταστολή σε προβολή δίσκου χωρίς θορυβώδη συμπτώματα στο πόδι, κυρίως πόνο στη μέση, και με μαγνητική τομογραφία που να συνοδεύεται από προβολή δίσκου, χωρίς σπασμένο δίσκο. Αντίθετα, η ενδοσκοπική χειρουργική δίνει λύση με υπό τοπική αναισθησία και με ελεγχόμενη καταστολή, σε όλα τα συμπτώματα με έντονη πίεση στο νεύρο , με ριζιτικά ενοχλήματα αντανακλάσεων στο πόδι, απώλεια δύναμης ποδιού και έντονο μούδιασμα. 

Επίσης, στη λύση της δισκεκτομής θα πρέπει να οδηγηθούν και όσοι ασθενείς δεν είδαν βελτίωση στον πόνο μετά από συντηρητική θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή φυσικοθεραπείες.

Βασικές πληροφορίες για τη δισκεκτομή με Laser

Η διαδερμική αποσυμπίεση κήλης δίσκου με laser λειτουργεί μέσω της εξάτμισης του νερού στον πηκτοειδή πυρήνα, του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Αυτή η περίσσεια υγρού καθώς προβάλλει εγκλωβίζει και πιέζει το ισχιακό νεύρο, προκαλώντας πόνο. Με την αφαίρεση αυτού του υγρού, η πίεση μειώνεται στο νεύρο, φέρνοντας ανακούφιση.

Σε αυτή τη διαδικασία, χρησιμοποιείται ακτινογραφική καθοδήγηση για την αναγνώριση του πάσχοντα δίσκου. Στη συνέχεια, μία βελόνα τοποθετείται στον μεσοσπονδύλιο δίσκο με τοπική αναισθησία. 

Η ίνα λέιζερ προωθείται μέσω της βελόνας στον προσβεβλημένο δίσκο, εξατμίζοντας την περίσσεια υγρού. Αφού τοποθετηθεί η βελόνα στο πάσχοντα δίσκο, εξαχνώνεται με λέιζερ ο πυρήνας του και επέρχεται έμμεση αποσυμπίεση της δισκοκήλης.

Δημιουργείται έτσι μείωση της πίεσης στη ρίζα του πάσχοντος νεύρου. Η μείωση του πόνου είναι άμεση και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Ο ασθενής φεύγει την ίδια ημέρα από την κλινική.

Πλεονεκτήματα Δισκεκτομής με Laser

 • Αναίμακτη επέμβαση με τοπική αναισθησία
 • Αποφυγή αιμορραγίας
 • Μικρής έκτασης τομές δέρματος (~1cm) με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της καταστροφής των γύρω ιστών
 • Γρήγορη επούλωση ουλής δέρματος- Γρήγορη μετεγχειρητική αποκατάσταση
 • Διαρκεί από 20-35 λεπτά και η νοσηλεία είναι ολιγόωρη- οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο την επόμενη μέρα το πολύ ή και μόλις μερικές ώρες μετά την επέμβαση
 • Η οσφυαλγία και η ισχιαλγία υποχωρούν σχεδόν αμέσως
 • Τα αντανακλαστικά επανέρχονται μετά το τέλος της επέμβασης
 • Τα αισθητικά ελλείμματα επανέρχονται μετά από περίπου μια εβδομάδα.
 • Τα νευρολογικά συμπτώματα εξαφανίζονται σε δύο εβδομάδες
 • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε 3-4 ήμερες στις κανονικές του δραστηριότητες
 • Έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη κήλη και τη δισκεκτομή επικοινωνήστε με τα ιατρεία του Dr. Στυλιανού Καπετανάκη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Είμαστε πάντα δίπλα στον ασθενή

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με email ή καλώντας μας προκειμένου να ερευνήσουμε τα αίτια της δυσκολίας που αντιμετωπίζετε.

Scroll to Top