Πάντα πρώτα ο άνθρωπος, με σωστή διάγνωση, κατάλληλη θεραπεία, δίνοντας έμφαση στις Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές
Κήλη Mεσοσπονδύλιου Δίσκου
Ο όρος «κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου» ή «δισκοκήλη» περιγράφει τη μετακίνηση του υλικού του πυρήνα, η οποία συνοδεύεται από ρήξη ή φθορά του ινώδους δακτυλίου. Σε περιπτώσεις όπου η μετακίνηση είναι μικρής έκτασης και δεν υπάρχει ρήξη, αλλά μόνο ελαφρά προεξοχή του πυρήνα, γίνεται λόγος για προβολή μεσοσπονδύλιου δίσκου.
Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι βρίσκονται ανάμεσα στους σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή τα οστά που την αποτελούν, και λειτουργούν ως «μαξιλαράκια». Αυτοί οι δίσκοι έχουν σκληρό εξωτερικό περίβλημα, τον ινώδη δακτύλιο, που περικλείει έναν εσωτερικό πυρήνα με υφή παρόμοια με τζελ. Η ελαστική τους δομή τους επιτρέπει να απορροφούν τους κραδασμούς, διευκολύνοντας τις κινήσεις και προσφέροντας ευλυγισία στη σπονδυλική στήλη.
Οι κήλες στον μεσοσπονδύλιο δίσκο προκαλούνται κυρίως από τη σταδιακή φθορά των μεσοσπονδυλίων δίσκων, ένα φαινόμενο που σχετίζεται με τη διαδικασία της γήρανσης και ονομάζεται εκφύλιση.
Με την πάροδο των ετών, οι δίσκοι χάνουν την ελαστικότητά τους και γίνονται πιο ευάλωτοι σε τραυματισμούς, κάτι που αρχίζει να γίνεται αισθητό ήδη από την ηλικία των 20 ετών. Αν και οι ακριβείς αιτίες της εκφύλισης δεν είναι πλήρως κατανοητές, θεωρείται ότι προκύπτει από έναν συνδυασμό παραγόντων, κληρονομικών και μηχανικών.
Δισκοκήλη - Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου
Η δισκοκήλη ή κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι μία από τις συχνότερες παθολογίες πρόκλησης πόνου τόσο στη σπονδυλική στήλη, όσο και στα άκρα.
Τα τελευταία χρόνια η εμφάνισή της γίνεται ολοένα και πιο συχνή σε άτομα ηλικίας από 25 έως 50 ετών, κυρίως λόγω έλλειψης σωματικής άσκησης και καθιστικής ζωής, αύξησης σωματικού βάρους ή επαναλαμβανόμενης άρσης φορτίου.
Τι Είναι Ο Μεσοσπονδύλιος Δίσκος;
Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι εντοπίζονται ανάμεσα στα οστά της σπονδυλικής στήλης, τα οποία είναι γνωστά ως σπόνδυλοι, και λειτουργούν σαν προστατευτικά «μαξιλαράκια».
Αποτελούνται εξωτερικά από τον σκληρό ινώδη δακτύλιο, ο οποίος περιβάλλει τον εσωτερικό πηκτοειδή πυρήνα, που έχει υφή τζελ. Χάρη στη μοναδική ελαστικότητά τους, οι κραδασμοί απορροφώνται και διευκολύνονται οι κινήσεις που συμβάλλουν στην ευλυγισία μας.
Τι Είναι Η Κήλη;
Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ή δισκοκήλη είναι η κατάσταση κατά την οποία το εσωτερικό υλικό του πυρήνα μετακινείται, προκαλώντας ρήξη στον ινώδη δακτύλιο που το περιβάλλει. Αν η μετατόπιση αυτή είναι περιορισμένη και ο πυρήνας προεξέχει ελαφρώς, τότε πρόκειται για προβολή του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Η μεγαλύτερη μετατόπιση του υλικού του πυρήνα που προκαλεί μερική ρήξη του ινώδους δακτυλίου, ονομάζεται κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.
Μέρος από το εσωτερικό περιεχόμενο του δίσκου «γλιστρά» μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα με αποτέλεσμα να πιέζει τα γύρω νεύρα και να προκαλεί συμπτώματα. Ενίοτε, η έξοδος του πυρήνα του δίσκου μπορεί να αφορά το μεγαλύτερο μέρος αυτού, οπότε τότε μιλάμε για πρόπτωση δίσκου.
Ταυτόχρονα, απελευθερώνονται χημικές ουσίες που συμβάλλουν περαιτέρω στη φλεγμονή των νεύρων. Στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (μέση), η φλεγμονή που θα δημιουργηθεί είναι δυνατό, επίσης, να προκαλέσει μούδιασμα και μυϊκή αδυναμία στο ένα ή και στα δύο πόδια, κατά μήκος του ισχιακού νεύρου, κατάσταση που ονομάζεται «ισχιαλγία».
Στον αυχένα, ο ασθενής μπορεί να νιώθει πόνο, με ή χωρίς μούδιασμα, που να αντανακλά στα άνω άκρα, γνωστό ως «αυχενοβραχιόνιο» ή «αυχενικό» σύνδρομο».
Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι η παρουσία δισκοκήλης στον απεικονιστικό έλεγχο (αξονική ή μαγνητική τομογραφία), δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι ο ασθενής έχει συμπτώματα.
Πιο συγκεκριμένα, 36% ασθενών ηλικίας >60 ετών και 20% ασθενών ηλικίας <60 ετών έχουν διαγνωστεί με κήλη μέσω απεικονιστικής εξέτασης, αλλά παρουσιάζονται ασυμπτωματικοί, δηλαδή δεν πονάνε πουθενά.
Γιατί Δημιουργείται Η Κήλη;
Η κύρια αιτία εμφάνισης της δισκοκήλης είναι η σταδιακή και φυσική, εξαιτίας της γήρανσης, φθορά των μεσοσπονδυλίων δίσκων. Με την ηλικία, οι δίσκοι γίνονται λιγότερο ελαστικοί και τραυματίζονται πιο εύκολα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τη δεύτερη δεκαετία της ζωής μας. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα της εκφύλισης δεν είναι ακόμη απολύτως ξεκάθαροι, αλλά πιθανολογείται ότι οφείλονται σε έναν συνδυασμό γενετικής προδιάθεσης και μηχανικών παραμέτρων.
Άλλοι παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, επιταχύνουν ακόμα περισσότερο την εμφάνιση δισκοκήλης. Η κακή διατροφή, σε συνδυασμό με αφυδάτωση και έλλειψη βιταμινών, προκαλούν εκφυλιστικές δομικές αλλαγές, όπως λέπτυνση, εκφύλιση ή ακόμα και ρήξη του δίσκου.
Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, το πρόβλημα ξεκινά από έναν μικρό τραυματισμό που είτε αγνοήθηκε είτε δεν αντιμετωπίστηκε σωστά, συχνά εξαιτίας λανθασμένου τρόπου άρσης βάρους. Πιο σπάνια, η αιτία μπορεί να είναι μια πτώση ή μια άμεση κάκωση στη σπονδυλική στήλη. Όσον αφορά τον αυχένα, η δισκοκήλη μπορεί επίσης να προκληθεί εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος.
Παράγοντες Κινδύνου Εμφάνισης Κήλης
Βάρος Σώματος
Με την αύξηση του σωματικού βάρους παρατηρείται αύξηση και της μηχανικής καταπόνησης των δίσκων και ειδικά αυτών της μέσης (οσφυϊκής μοίρας).
Κληρονομικότητα
Βάσει των μέχρι τώρα επιστημονικών δεδομένων, υπάρχει ένας γενετικός μηχανισμός ο οποίος μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του μεσοσπονδύλιου δίσκου, με αποτέλεσμα μερικοί άνθρωποι να παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν δισκοκήλη.
Επάγγελμα
Άτομα που κάνουν επαγγέλματα με βασικό χαρακτηριστικό την πολύ μεγάλη καταπόνηση του σώματος (που σηκώνουν, σπρώχνουν ή τραβούν αντικείμενα μεγάλου βάρους) έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν κήλη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και επαγγέλματα όπως αυτά του οδηγού, του πιλότου και αεροσυνοδού, όπου παρατηρείται πόνος στη μέση χαμηλά κατά κύριο λόγο.
Ηλικία
Οι άνδρες, ηλικίας 20-50 ετών, εμφανίζουν συχνότερα κήλη.
Τρόπος ζωής
- Η καθιστική ζωή. Πρακτικά, η αδυναμία των μυών που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη, οδηγεί στην άσκηση μεγαλύτερων φορτίων σε αυτή.
- Το κάπνισμα,το οποίο επιταχύνει την εκφύλιση του δίσκου, λόγω χημικών αντιδράσεων που φθείρουν τη συνολική υγεία του ατόμου.
- Η κακή διατροφή, που περιλαμβάνει ελλιπή ενυδάτωση και μειωμένη πρόσληψη βιταμινών.
Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Κήλης;
Τα συμπτώματα που εμφανίζονται ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος της κήλης, τη χρονιότητα ύπαρξής της και το σημείο εντόπισής της.
Οι πάσχοντες παραπονιούνται για:
- Οξύ ή χρόνιο πόνο στη μέση (οσφυαλγία)
- Πόνο, υπαισθησία/αιμωδίες, μυϊκή αδυναμία, μείωση ή απουσία αντανακλαστικών στο πόδι με την κατανομή της προσβεβλημένης ρίζας νεύρου που πιέζει η κήλη

- Μόνο συμπτωματολογία στο κάτω άκρο (χωρίς συμπτώματα στη μέση), όταν υπάρχει πρόπτωση δίσκου
- Αμφοτερόπλευρες ριζοπάθειες, δηλαδή συμπτώματα και στα δύο πόδια, σε κεντρικές κήλες
- Μυϊκό σπασμό, απώλεια της λόρδωσης στη μέση, κλίση κορμού προς τα εμπρός
- Επιδείνωση των συμπτωμάτων με τον βήχα ή το φτέρνισμα, λόγω αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης
- Ανταλγική σκολίωση, δηλαδή στράβωμα του σώματος, ως ακούσια αντίδραση του ατόμου για να μην πονάει στο σημείο που πιέζεται η ρίζα.
- Σε προχωρημένο στάδιο, εμφάνιση «ιππουριδικής συνδρομής», με αναισθησία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και αδυναμία ελέγχου της ουροδόχου κύστης και του εντέρου, ολική ή μερική απώλεια κινητικότητας ποδιών, λόγω μεγάλης πίεσης των αντίστοιχων νεύρων. Πρόκειται για μια κατάσταση που απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.
- Εάν δε η κήλη εντοπίζεται στον αυχένα, μουδιάσματα ή καυσαλγίες εντοπίζονται σε όλο το χέρι έως και τα δάκτυλα ή ακόμα και από τις ωμοπλάτες προς το χέρι.
Πώς Γίνεται Η Διάγνωση;
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η διάγνωση μπορεί να γίνει με μια απλή κλινική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει νευρολογικό έλεγχο, κλινικές δοκιμασίες και έλεγχο αντανακλαστικών, σε συνδυασμό πάντα με τη λήψη του πλήρους ιατρικού ιστορικού του ασθενή.
Ωστόσο, αν ο γιατρός έχει ενδείξεις πως μπορεί να πρόκειται για άλλη πάθηση ή χρειάζεται να διαπιστώσει ποια νεύρα έχουν επηρεαστεί, τότε ενδέχεται να ζητηθούν επιπλέον απεικονιστικές – διαγνωστικές εξετάσεις, όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία, ακτινογραφία, ηλεκτρομυογράφημα ή μυελογράφημα.
Για τον λόγο αυτό, η εύρεση ενός ορθοπαιδικού χειρουργού εξειδικευμένου στη σπονδυλική στήλη είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο πρώτο βήμα για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ποια Είναι Η Θεραπεία Για Την Κήλη;
Η θεραπευτική προσέγγιση για τη δισκοκήλη καθορίζεται τόσο από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται όσο και από τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής. Όταν τα συμπτώματα είναι ήπια, προτιμάται η εφαρμογή ορισμένων συντηρητικών μέσων αντιμετώπισης. Αντίθετα, σε περιπτώσεις όπου εμφανίζονται σοβαρά προβλήματα νευρολογικής φύσης, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη μόνη ενδεδειγμένη λύση.
Συντηρητική Θεραπεία
Όσον αφορά τη συντηρητική αντιμετώπιση, αυτή περιλαμβάνει την αποφυγή κινήσεων ή στάσεων που προκαλούν πόνο, φυσικοθεραπεία, άσκηση και χρήση παυσίπονων φαρμάκων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Γίνεται χρήση φυσικών μέσων, όπως TENS, laser, διαθερμίες και μάλαξη που στοχεύουν στην ελάττωση του πόνου, δίνοντας όμως μια πρόσκαιρη ανακούφιση και όχι μια ουσιαστική αντιμετώπιση στο πρόβλημα. Καλύτερο αποτέλεσμα φαίνεται να έχει ένα κατάλληλο πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης των σταθεροποιών και στηρικτικών μυών του κορμού και κατόπιν και των άκρων. Ο ασθενής, με τη βοήθεια των φυσικοθεραπευτών, μπορούν να κάνουν μερικές ασκήσεις, ειδικά σχεδιασμένες για την ελαχιστοποίηση του πόνου και την ενδυνάμωση της μέσης.
Χειρουργική Αντιμετώπιση
Η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης είναι και η μοναδική, εφόσον τα συντηρητικά μέσα αποδεικνύονται αναποτελεσματικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων, εφόσον έχουν δοκιμαστεί για διάστημα 2 μηνών. Το χειρουργείο θα κριθεί απολύτως απαραίτητο, αν ο ασθενής ταλαιπωρείται από συμπτώματα που επιμένουν όπως:
- προοδευτική αδυναμία στους μυς
- μουδιάσματα
- δυσκολία κατά το περπάτημα ή όταν στέκεται
- αδυναμία ελέγχου ούρησης και αφόδευσης
Γιατί Να Επιλέξω Τον Δρ. Καπετανάκη;
Για τους παραπάνω λόγους είναι ωφέλιμο να απευθυνθείτε σε έναν ορθοπαιδικό χειρουργό εξειδικευμένο στη σπονδυλική στήλη, με τις απαραίτητες γνώσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα και τις κατάλληλες εξειδικεύσεις.
Ο Δρ. Καπετανάκης αντιμετωπίζει ολιστικά τα προβλήματα κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου. Χρησιμοποιεί τις πλέον ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως ενδοσκοπική αφαίρεση κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου υπό τοπική αναισθησία, δισκεκτομή με χρήση λέιζερ υπό τοπική αναισθησία, μικροδισκεκτομή υπό περιοχική αναισθησία ή γενική αναισθησία και χρήση βλαστοκυττάρων.
Επιπλέον, ο χρόνος χειρουργείου δεν ξεπερνά τα 25 λεπτά, η τομή στα πλάγια της σπονδυλική στήλης κυμαίνεται έως 8 χιλιοστά και η παραμονή στο νοσοκομείο δεν υπερβαίνει τις 5 ώρες.
Ο ίδιος είναι Διευθυντής του Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης και Παραμορφώσεων σε 2 από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά κέντρα στην Ελλάδα, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών στο Μαρούσι.
Από το πλούσιο βιογραφικό του δε, ξεχωρίζουν οι 7 υποτροφίες και οι 3 διακρίσεις που έχει λάβει έως σήμερα, με την τελευταία τιμητική του διάκριση να είναι στο Παγκόσμιο Συνέδριο στο Ντουμπάι το 2021, για τις χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιεί.
Έχει εκπαιδευτεί σε 2 νοσοκομεία του Λονδίνου, όπου ξεχώρισε για τα 800 χειρουργεία σπονδυλικής στήλης που πραγματοποίησε. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πάνω από 70 δημοσιευμένες εργασίες για την αποκατάσταση παθολογιών και παραμορφώσεων στη σπονδυλική στήλη.
Με τον σαφή καθορισμό της παθολογίας, τον ολιστικό σχεδιασμό της θεραπείας και τη σωστή καθοδήγηση του Ορθοπαιδικού Χειρουργού Καπετανάκη Στυλιανού, θα λάβετε τελικά τη θεραπεία που χρειάζεστε, αποκλειστικά προσαρμοσμένη πάνω στο δικό σας πρόβλημα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με προβλήματα που αφορούν κήλη, οσφυαλγία, για οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με τη σπονδυλική στήλη και για να μάθετε πώς θεραπεύεται η δισκοκήλη, συντηρητικά ή χειρουργικά, επικοινωνήστε με τα ιατρεία του Δρ. Καπετανάκη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.