Εξειδικευμένη Θεραπεία Discogel

Εξειδικευμένη θεραπεία Discogel

H Δισκοπλαστική αποτελεί την πλέον σύγχρονη και αναίμακτη μέθοδο αντιμετώπισης της δισκοπάθειας

Doctor.png
Από τον Dr. Στυλιανό Καπετανάκη
Επ. Καθηγητής Ιατρικής Δ.Π.Θ ( MD, PhD, FRCS)
Εξειδίκευση στο Κέντρο Σπονδυλικής Στήλης και Παραμορφώσεων στο Guy΄s & St. Thomas Hospital, London.
Υπεύθυνος Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης και Παραμορφώσεων στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Τι είναι η δισκοπλαστική με discogel;

H Δισκοπλαστική αποτελεί την πλέον σύγχρονη και αναίμακτη μέθοδο αντιμετώπισης της δισκοπάθειας, είτε της Αυχενικής, είτε τη Οσφυϊκής μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική.

Η μέθοδος αφορά την διαδερμική έγχυση ειδικού ζελατινούχου υλικού (αποτελούμενου από αιθυλική αλκοόλη, κυτταρίνη και ακτινοσκιερή ουσία-Discogel) εντός του μεσοσπονδυλίου δίσκου που έχει υποστεί εκφύλιση. Ο ασθενής,  δε χρειάζεται να λάβει γενική αναισθησία ενώ η επέμβαση δεν είναι καθόλου αιματηρή. Στα σημεία εισόδου των ειδικών λεπτών βελόνων που χρησιμοποιούνται γίνεται τοπική αναισθησία.

Η ουσία εγχύεται εντός του κατεστραμμένου δίσκου υπό ακτινοσκοπική παρακολούθηση, μέσω ειδικών μηχανημάτων, ούτως ώστε ο χειρουργός να διατηρεί καθ’ όλη τη διάρκεια τον έλεγχο.

Πώς δρα το discogel;

 Η φαρμακευτική ουσία που εγχύεται στο κέντρο του δίσκου, ασκεί ωσμωτική δράση, απορροφώντας σταδιακά το υγρό υλικό της κήλης από την περιφέρεια προς το κέντρο του πυρήνα και ανασυνθέτει με αυτόν τον τρόπο έναν καινούριο πυρήνα δίσκου, αποσυμπιέζοντας ταυτόχρονα την κήλη και επομένως την πίεση που αυτή ασκεί. Επιπρόσθετα το Discogel σφραγίζει την όποια ρωγμή του περιβλήματος του δίσκου (ινώδης δακτύλιος ) έχει συμβεί λόγω της εκφύλισης αυτού, εμποδίζοντας την έξοδο φλεγμονωδών ουσιών προς τις νευρικές ρίζες. Λόγω αυτής ακριβώς της δράσης του Discogel, ο σωστός ιατρικός όρος για την μέθοδο αυτή είναι»Πυρηνόλυση» καθώς επί της ουσίας «λύει» τον πηκτοειδή πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί το discogel;

Η τεχνική της Δισκοπλαστικής μπορεί να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου τόσο στον αυχένα, όσο και στην οσφύ. Ένα από τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματά της είναι ότι μπορεί να γίνει ταυτόχρονη θεραπεία όχι μόνο σε έναν αλλά και σε δύο, τρεις ή περισσότερους δίσκους που μπορεί να πάσχουν. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί με έγχυση αναισθητικού και κορτιζόνης στις σπονδυλικές αρθρώσεις κάτι που συνηθίζω στις δικές μου περιπτώσεις. Έτσι ο ασθενής μπορεί σε μία συνεδρία να αντιμετωπίσει οριστικά ένα χρόνιο πρόβλημα που επηρεάζει πολύ αρνητικά την προσωπική και την επαγγελματική του καθημερινότητα.

Όταν η τεχνική εφαρμόζεται με τις σωστές ενδείξεις τα ποσοστά επιτυχίας είναι πάνω από 75%.  Το πολύ σοβαρό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι είναι ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, η οποία εφαρμόζεται υπό τοπική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια μέρα της επέμβασης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου διαδερμικής δισκοπλαστικής με Discogel για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κήλης των μεσοσπονδύλιων δίσκων είναι πολλά και προφανή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:

  • Η τεχνική είναι διαδερμική και δεν αφορά χειρουργείο
  • Ο ασθενής δε χρειάζεται να λάβει αναισθησία
  • Δεν υπάρχουν χειρουργικές τομές, αιμορραγία ή κίνδυνος φλεγμονής,     ούτε ράμματα που θα πρέπει να αφαιρεθούν
  • Υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης θεραπείας περισσοτέρων του ενός δίσκων
  • Ο ασθενής δε χρειάζεται να νοσηλευτεί και μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο μετά την ολοκλήρωση της έγχυσης
  • Βάσει προσφάτων μελετών μέχρι και 90% περίπου των ασθενών που υπεβλήθησαν σε Δισκοπλαστική με Discogel απέφυγαν βαρύτερα και πιο επώδυνα χειρουργεία στο μέλλον (πχ Σπονδυλοδεσία)

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της μεθόδου;

Μειονεκτήματα, αν αυτά μπορούν να θεωρηθούν μειονεκτήματα, είναι ότι γίνεται με λίγη μόνο τοπική αναισθησία οπότε ο ασθενής έχει αντίληψη για ότι συμβαίνει.

Πότε εξέρχεται ο ασθενής από το νοσοκομείο;

Μειονεκτήματα, αν αυτά μπορούν να θεωρηθούν μειονεκτήματα, είναι ότι γίνεται με λίγη μόνο τοπική αναισθησία οπότε ο ασθενής έχει αντίληψη για ότι συμβαίνει.Η όλη διαδικασία δεν κρατάει πάνω από 15 λεπτά και ο ασθενής φεύγει από την κλινική 3-4 ώρες μετά. Αποφεύγει τις βαριές δουλειές την πρώτη βδομάδα και επανέρχεται στη φυσιολογική του ζωή χωρίς πόνο. Απλώς τον επανεξετάζω στο ιατρείο μου στον μήνα, στους δύο μήνες και στους έξι μήνες μετά.

Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης;

Το κόστος της επέμβασης συγκρινόμενο με τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εποχής δεν είναι απαγορευτικό. Θα έλεγα πως αντιθέτως είναι προσιτό στους περισσότερους συνανθρώπους μας. Εάν το ποσό αυτό δε, συγκριθεί με μία σπονδυλοδεσία τότε κανείς μπορεί να καταλάβει ότι είναι περίπου στο 1/3 – 1/4 της τιμής της σπονδυλοδεσίας.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη μελλοντική χρήση του discogel;

Ακούστε, είναι μία πολύ καινούργια μέθοδος. Αριθμεί ένα follow up 5 ετών και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Έχοντας την άποψη της χρήσης του στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα πιστεύω ότι είναι η επανάσταση στο χώρο της Χειρουργικής της Σπονδυλικής Στήλης. Στην πραγματικότητα και με βάση την φυσιολογία δράσης του υλικού μπορεί να δράσει αποτρεπτικά σε μία μελλοντική χειρουργική επέμβαση.

Ποιο είναι το ποσοστό των ανθρώπων που μπορεί να υποβληθεί σε αυτή τη μέθοδο;

Από μελέτες, ένα ποσοστό 70-80% των ανθρώπων θα εμφανίσει οσφυαλγία σε μία περίοδο της ζωής του. Εάν αυτή οφείλεται στον μεσοσπονδύλιο δίσκο τότε με ελάχιστους περιορισμούς ( π.χ σπασμένος δίσκος) μπορεί να υποβληθεί στη μέθοδο και εφόσον βέβαια τα συμπτώματα επιμένουν για κάποιο χρόνο.

Τη συστήνετε σαν αναίμακτη και επεμβατική μέθοδο;

Με κατάλληλη επιλογή ασθενούς, θα έλεγα ότι τη συστήνω ανεπιφύλακτα στους ασθενείς που έρχονται στο ιατρείο μου στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στους ασθενείς που αντιμετωπίζω στη Β.Ελλαδα.

Είμαστε πάντα δίπλα στον ασθενή

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με email ή καλώντας μας προκειμένου να ερευνήσουμε τα αίτια της δυσκολίας που αντιμετωπίζετε

Είμαστε πάντα δίπλα στον ασθενή

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με email ή καλώντας μας προκειμένου να ερευνήσουμε τα αίτια της δυσκολίας που αντιμετωπίζετε.

Scroll to Top